Produkcja i degustacja piwa

Piwo Kraftowe Co To: Odkrywając Sekrety Rzemiosła Piwowarskiego
Piwo kraftowe, znane również jako rzemieślnicze piwo, stało się w ostatnich latach prawdziwym fenomenem na polskim rynku piwnym. Coraz więcej pasjonatów piwnego rzemiosła docenia smak, różnorodność i tradycję tego typu napoju. W artykule tym zgłębimy tajemnice piwa kraftowego, opowiemy o jego historii i procesie produkcji, a także podzielimy się kilkoma...
Czytaj więcej ⇾
Jak zrobić grzane piwo: Przepis na doskonały napój na zimowe wieczory
Zimowe wieczory sprzyjają relaksowi w ciepłej atmosferze, przy aromatycznym grzanym piwie. To popularny napój, który rozgrzewa i dodaje uroku chłodnym dniami. W tym artykule...
Czytaj więcej ⇾
Chemia a piwo
Na początku musimy zdać sobie sprawę z tego, że leżakowanie piwa to temat wciąż stosunkowo mało znany z naukowego punktu widzenia. Piwo jest złożoną mieszaniną setek...
Czytaj więcej ⇾
Jak smakować piwo? Część 5: Odczucia w ustach
Piąta i ostatnia część tej serii o piwie będzie dotyczyła odczucia w ustach. Jest to ważna cecha dla ogólnej percepcji. Często jest ona jednak pomijana lub nawet nie...
Czytaj więcej ⇾
Diacetyl lub masło w piwie
Niniejszy wpis stanowi początek mojej serii Sekrety Piwa. Jest on skierowany do tych, którzy mają podstawowe pojęcie o produkcji piwa, a nawet do piwowarów domowych. Nie...
Czytaj więcej ⇾
Utlenianie piwa. Część 2: Sensoryka.
W drugiej części przyjrzymy się cechom sensorycznym piwa utlenionego. Przyjrzymy się smakom i aromatom, które możemy w nich wykryć. Zaczniemy od najbardziej powszechnych i...
Czytaj więcej ⇾
Utlenianie piwa. Część 1: Wprowadzenie.
Wielu piwowarów domowych wstrzymuje produkcję piwa po zamknięciu butelek i czeka na zakończenie procesu refermentacji. Warunki przechowywania piwa po butelkowaniu są często...
Czytaj więcej ⇾
Drożdże produkujące kwas mlekowy do piwa
Czy chciałbyś warzyć kwaśne piwa bez bakterii i bez konieczności wykonywania dodatkowych czynności? Wkrótce może to być możliwe. Jaki jest tego cel? Jak być może...
Czytaj więcej ⇾
Warzenie dzikich piw Część 1: Brettanomyces.
Ten wpis jest pierwszym z trzyczęściowego kompleksowego poradnika na temat warzenia piwa z użyciem dzikich drożdży. Dzikie szczepy mogą być dowolnymi szczepami, które...
Czytaj więcej ⇾
Warzenie kwaśnego piwa. Część 3: Problemy.
Trzecia i ostatnia część tej serii o warzeniu piw kwaśnych obejmie najczęstsze wady i sposoby ich naprawy. Nie traćmy czasu na zbędne wstępy. Zanim przejdziemy dalej...
Czytaj więcej ⇾
Warzenie kwaśnego piwa. Część 2: Zakwaszenie.
W drugiej części tej serii zajmiemy się pytaniem, w jaki sposób można rozpocząć warzenie piwa kwaśnego, brzeczki lub zacieru. Przejdziemy teraz do sedna warzenia piwa...
Czytaj więcej ⇾
Jak smakować piwo? Część 4
Zapraszam ponownie na kolejny odcinek mojego poradnika degustacji piwa. Tym razem porozmawiamy o jego najważniejszym atrybucie - smaku. W tej części pojawią się ważne...
Czytaj więcej ⇾
Warzenie kwaśnego piwa. Część 1: Lactobacillus.
Niniejszy wpis jest pierwszym z trzyczęściowego artykułu na temat domowego warzenia piwa kwaśnego. Zanim przyjrzymy się sposobom ich produkcji i problemom, które mogą się...
Czytaj więcej ⇾
Jak smakować piwo? Część 3: Wygląd
W trzeciej części naszej serii poświęconej degustacji piwa przyjrzymy się jego wyglądowi. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz w stanie określić, na co zwrócić...
Czytaj więcej ⇾
Jak smakować piwo? Część 2: Aromat
W drugiej części porozmawiamy o pierwszym składniku, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę - aromacie. Jeśli przegapiłeś pierwszą część, zachęcam do jej...
Czytaj więcej ⇾
Jak smakować piwo? Część 1: Wprowadzenie
Jak smakować piwo? Część 1: Wprowadzenie Jak smakować piwo to pierwszy wpis z serii Edukacja. Ten wpis jest pierwszym z pięcioczęściowej serii o degustacji piwa...
Czytaj więcej ⇾