Produkcja i degustacja piwa

Piwo Kraftowe Co To: Odkrywając Sekrety Rzemiosła Piwowarskiego

Piwo kraftowe, znane również jako rzemieślnicze piwo, stało się w ostatnich latach prawdziwym fenomenem na polskim rynku piwnym. Coraz więcej pasjonatów piwnego rzemiosła docenia smak, różnorodność i tradycję tego typu napoju. W artykule tym zgłębimy tajemnice piwa kraftowego, opowiemy o jego historii i procesie produkcji, a także podzielimy się kilkoma...

Czytaj więcej ⇾

Chemia a piwo

Na początku musimy zdać sobie sprawę z tego, że leżakowanie piwa to temat wciąż stosunkowo mało znany z naukowego punktu widzenia. Piwo jest złożoną mieszaniną setek...

Czytaj więcej ⇾

Diacetyl lub masło w piwie

Niniejszy wpis stanowi początek mojej serii Sekrety Piwa. Jest on skierowany do tych, którzy mają podstawowe pojęcie o produkcji piwa, a nawet do piwowarów domowych. Nie...

Czytaj więcej ⇾

Jak smakować piwo? Część 4

Zapraszam ponownie na kolejny odcinek mojego poradnika degustacji piwa. Tym razem porozmawiamy o jego najważniejszym atrybucie - smaku. W tej części pojawią się ważne...

Czytaj więcej ⇾