Jaka jest różnica między DDH a zwykłą IPA?
IPA czyli India Pale Ale to najpopularniejszy styl piwa rzemieślniczego. Nie tylko w Polsce, ale praktycznie wszędzie, gdzie rozprzestrzeniła się piwna rewolucja.
W ostatnich latach coraz częściej można jednak spotkać DDH IPA. Czy jest to inny rodzaj IPA, czy może ten sam? Czym różni się od zwykłego IPA?
DDH - wszystko kręci się wokół chmielu
DDH to skrót od double dry-hopped. DDH jest w rzeczywistości bardziej amerykański niż dry-hopped, ponieważ chociaż piwo chmielone na sucho zostało wynalezione w Wielkiej Brytanii wiele lat temu, współczesne DDH pochodzi z USA.
Na język polski można to przetłumaczyć jako podwójne chmielenie na zimno. Jest to proces aromatyzowania polegający na dodaniu chmielu. Chmiel wykorzystywany jest przede wszystkim do nadania piwu goryczki i aromatu. W tradycyjnych browarach chmiel dodawany jest do piwa na gorąco. Metoda dodawania zimnego chmielu do zimnego piwa daje bardzo intensywny zapach, czasem bez goryczki, ale często z wyraźnym zmętnieniem. Doskonale sprawdza się to w przypadku nowoczesnych amerykańskich chmieli.
Podwójna moc
Oto jak skakać na zimno. Co oznacza podwójne chmielenie lub podwójne chmielenie? W dosłownym znaczeniu tego słowa należałoby przyjąć, że podwaja się ilość chmielu. Nikt nie liczy dokładnie. Jest to duża ilość chmielu, która wydziela mocny, wyraźny aromat.
Piwo ma owocowy, tropikalny i cytrusowy aromat. W tym celu należy wybrać odpowiednią odmianę chmielu. Gorzki chmiel nie zawsze jest odpowiedni.
Jaka jest różnica między DDH a zwykłym IPA?
DDH jest dalszym rozwinięciem amerykańskiego IPA. Jakie są główne różnice między klasycznym IPA a DDH? DDH to:
- Hops for more!
- Aromaty są teraz bardziej intensywne
- Brak goryczy jest regułą
- często słodsze
- Chmiel jest przeważnie mętny lub bardzo mętny.