Blog

Idealny burger do piwa: 3 składniki

Burgery to popularny street food. Od lat ich popularność nie słabnie. Nic dziwnego, bo dobrze przyrządzony hamburger jest nie tylko pyszny, ale i sycący. Przepis na hamburgera wydaje się prosty. Przygotowanie idealnego hamburgera to sztuka. Oto trzy niezbędne składniki idealnego hamburgera.

1.Bułka

Co może być takiego niezwykłego w bułce? Można by pomyśleć. A jednak! Dobra bułka jest prawie tak samo ważna jak mięso w burgerze. To pierwszy krok do idealnego burgera.

Zła bułka może wszystko zepsuć. Puszysta jak bawełna bułka kajzerka z chrupiącym brzegiem jest idealna na śniadanie, ale nie do hamburgera. Jak zatem wybrać tę właściwą?

Burgery często podawane są na brioche, czyli po polsku bułce maślanej. Znana jest również jako "bułka maślana" ze względu na swój łagodny maślany smak. Ma słodszy, mniej słony smak. Ma również miękką, złotobrązową skórkę.

Istnieją inne bułki, które mogą być używane do burgerów. Mogą być bardziej słone, wykonane z różnych ziaren, bezglutenowe, pełnoziarniste, a nawet czarne i barwione sepią. Ważne jest, aby bułka była odpowiednio zarumieniona przed użyciem jej do burgera.

2. Dodatki

Często ważny składnik burgera jest pomijany. Sos jest również ważny. Nie, nie jest to najtańszy ketchup na rynku. Sos do burgera to bardzo ważna rzecz. Odpowiada za dużą część smaku burgera.

Jakie są rodzaje sosów do burgerów? Najpopularniejsze to majonez i musztarda. Pyszne są również ostre sosy z papryką. Popularne są sosy barbeque. Możesz zrobić własny sos, łącząc podstawowe sosy, takie jak musztarda, majonez i sos pomidorowy. Można do nich dodać cokolwiek. W Second Day używamy sosu majonezowego, argentyńskiego chihurri, cytrynowo-koriandrowego i innych sosów do burgerów.

Dodatki warzywne są równie ważne jak sos. Tutaj można zaszaleć! Klasyczne wersje obejmują plaster pomidora, cebulę i sałatę. Dopuszczalne są również ogórki kiszone lub rukola. Do burgerów dodaje się oczywiście ser. Świetnie sprawdza się ostra papryka, świeże ogórki, marmolada z czerwonej cebuli (pikle, grzyby itp.). Możliwości są nieograniczone. Ważne jest, aby nie przesadzić - jeśli będzie ich za dużo, spadną z burgera.

3. Mięso

Mięso jest najważniejszą częścią burgera. Istnieją również burgery wegetariańskie, które nie zawierają mięsa. Najlepsza wołowina to wysokiej jakości, mięsna rasa. Nie jest to miejsce na oszczędzanie pieniędzy; mięso ze starszej krowy mlecznej będzie twarde i niesmaczne. Również gorsze części wołowiny, takie jak te z dużą ilością ścięgien, nie powinny trafiać do burgera.

Ważne jest, aby mięso używane do hamburgerów było wystarczająco tłuste. Powinno zawierać co najmniej 20% tłuszczu, ale niektórzy twierdzą, że może to być nawet 30%. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale także odpowiada za teksturę. Kruchość i soczystość mięsa zależy od zawartości tłuszczu. Mięso na burgera musi być odpowiednio zmielone. W tym celu najlepiej sprawdzają się maszynki do mielenia o dużych oczkach. Można wtedy łatwo uformować kształt burgera, ale nie będzie się on rozpadał. Nie dodaje się do niego bułki tartej ani cebuli. Sól i pieprz są również dodawane na końcu.

To dopiero początek. Będziesz musiał usmażyć i złożyć swojego burgera.

Najlepsze składniki

Znajdziesz je w naszej restauracji! W restauracji Drugie dno zwracamy szczególną uwagę na składniki, z których przygotowujemy nasze dania. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy. Wybieramy najlepszą wołowinę kulinarną i warzywa z najlepszych ras mięsnych. Wszystkie sosy i dodatki przygotowywane są na miejscu przez naszych pracowników.

Teraz możesz zamówić burgery z dostawą pod same drzwi! Znajdziesz nas na Pyszne.pl lub UberEats.

Zobacz również